TECHNIKUM GASTRONOMICZNE

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

SPECJALNOŚĆ: DIETETYKA I PROMOCJA ZDROWIA

          Jeśli chcesz przeżyć przygodę ze sztuką kulinarną i cenisz zdrowy styl życia i odżywiania, wskazujesz dbałość o innych oraz wykazujesz się przedsiębiorczością to zawód idealny dla Ciebie. W trakcie kształcenia zawodowego nabędziesz umiejętności związane ze zdrowym  planowaniem i organizacją żywienia zbiorowego  oraz urządzania zakładów gastronomicznych.

          Na tym kierunku  nauczysz się jak planować, organizować i prowadzić żywienie ludzi zdrowych i chorych. Poznasz zasady żywienia i komponowania zbilansowanych jadłospisów, z uwzględnieniem indywidualnego zapotrzebowania na dane składniki odżywcze czy witaminy i zapotrzebowania konkretnej osoby na różne składniki pokarmowe, a także jej stanu zdrowia. Zdobędziesz wiedzę dotyczącą składu surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także  wiedzę dotyczącą biochemicznych i chemicznych reakcji zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. 

         Poznasz tajniki sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego  i zdrowego żywienia, estetycznego ich podawania oraz prawidłowej obsługi konsumenta. Będziesz mieć szansę na rozbudzenie kreatywności z wykorzystaniem nowych technik kulinarnych, nowatorskiego serwowania potraw i aranżacji stołów oraz odkrywania    sztuki kulinarnej. Po tym kierunku nabędziesz umiejętności nie tylko przygotowania potraw i napojów, ale również zmiany nawyków żywieniowych i zdrowego stylu życia.

OKRES NAUKI: 5 lat

PREDYSPOZYCJE  ZAWODOWE

Technik żywienia i usług gastronomicznych  powinny wybrać osoby, które:

  • interesują się nowoczesnymi trendami zdrowego   żywienia oraz zdrowego stylu życia,
  • mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
  • są kreatywne i operatywne w działaniu,
  • lubią pracować w zespole,
  • są obowiązkowe i odpowiedzialne,
  • są zainteresowane pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą,
  • chcą awansować i  rozwijać się.

PRAKTYCZNE UMIEJETNOŚCI ZAWODOWE

 W trakcie nauki nauczysz się:

  • oceniać jakość produktów i  zdrowej żywności,
  •  przechowywać żywność,
  • obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
  •  obsługi sprzętu gastronomicznego,
  • przygotowania  i dekoracji dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
  • wydawania dań,
  • planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu  zdrowego żywienia,
  •  organizowania  zdrowego żywienia w produkcji gastronomicznej,
  •  wykonywania usług gastronomicznych,
  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
  •  ekspedycji potraw i napojów,
  • stosowania receptur gastronomicznych,
  • układania i oceny jadłospisów,
  • stosowania technik nakrywania stołu,
  • współpracy w zespole,
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
  • języka obcego zawodowego.

ŚCIEŻKA KARIERY  I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA

  • tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych,
  • świadectwo potwierdzające kwalifikacje:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych,

  • EUROPASS - suplement w języku angielskim zawierający opis kompetencji zawodowychułatwiający zdobycie zatrudnienia na europejskim rynku pracy.
  • świadectwo maturalne i możliwość kontynuacji nauki na studiach wyższych.

DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE

            Dzięki wsparciu Unii Europejskiej uczniowie mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia  swoich umiejętności uczestnicząc w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.

STANOWISKA PRACY

Absolwent może podejmować pracę  jako:

  • szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych,
  • kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych,
  • manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
  • manager zakładu gastronomicznego,
  • organizator imprez okolicznościowych,
  • mistrz sztuki kulinarnej,
  • pracownik firmy cateringowej,
  • doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
  • organizator usług cateringowych,
  • pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej,
  • prowadzić własną działalność.

MIEJSCE PRACY

  • restauracje, kawiarnie i bary szybkiej obsługi,
  • zakłady gastronomiczne,
  • pensjonaty, domy wczasowe,
  • stołówki szkolne, szpitalne i sanatoryjne,
  • firmy cateringowe,
  • zakłady spożywcze,
  • prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.

STUDIA

   Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego absolwenci mogą kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na dowolnych kierunkach.

 

 

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI 

SPECJALNOŚĆ: trendy w cukiernictwie

        Na kierunku technik technologii żywności  o specjalności trendy w cukiernictwie będziesz mógł  w pełni się realizować, rozwijać pasję i swoje umiejętności zgłębiając arkana cukiernictwa. Poznając tajniki nowoczesnego cukiernictwa i aktualnych trendów wypracujecie unikatowy styl, przejawiający się zarówno w wykończeniu, jak i smaku wyrobów cukierniczych, dopasowanym oczywiście zawsze do gustu zamawiającego. Ważne są zdolności manualne, zmysł estetyczny, pomysłowość, komunikatywność.

        W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, to rzemieślnik i artysta w jednym. Jest pasjonatem zaangażowanym w odkrywanie nowych smaków.

       Na kierunku technik technologii żywności   zapoznasz się również z tajnikami produkcji artykułów spożywczych, dowiesz się jak planować, organizować oraz nadzorować proces ich wytwarzania , od przyjęcia surowców do zakładu aż do uzyskania gotowych wyrobów. 

      Zdobędziesz niezbędną wiedzę z zakresu właściwej oceny jakościowej wyrobów, sporządzania nowych receptur oraz modyfikowania już istniejących, na każdym etapie procesu produkcyjnego.

      Dowiesz się jak opracowywać odpowiednie normy i procedury dotyczące wprowadzania poszczególnych produktów na rynek oraz nauczysz się zarządzać zespołem pracowników. Istotnym zadaniem technika technologii żywności jest organizowanie i nadzorowanie pracy, aby przebiegała ona zgodnie z obowiązującymi normami, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz systemów zapewnienia jakości zdrowotnej żywności.

         Poznasz również tajniki w opracowywania receptur, instrukcji technologicznych oraz norm zakładowych dla wyrobu, wdrażając je do produkcji, wykonywać także specjalistyczne analizy (fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne) surowców, półproduktów i wyrobów gotowych w warunkach laboratoryjnych.

        Nauczysz się jak opracowywać odpowiednie normy i procedury dotyczące wprowadzania poszczególnych produktów na rynek, a także jak tworzyć dokumentację, dzięki której dany produkt będzie można eksportować do innych krajów.

OKRES NAUKI: 5 lat.

PREDYSPOZYCJE  ZAWODOWE

Technik technologii żywności – powinny wybrać osoby, które:

  • interesują się nowoczesnymi trendami w cukiernictwie, żywieniu i gastronomii,
  • posiadają zdolności manualne,
  • interesują się zdrowym odżywianiem oraz wytwarzaniem żywności wysokiej jakości,
  • mają wyobraźnię, zmysł estetyczny i smakowy,
  • są kreatywne i operatywne w działaniu,
  • lubią pracować w zespole,
  • są zainteresowane pracą w zakładach spożywczych w Polsce i za granicą,
  • chcą awansować i  rozwijać się,
  • mają poczucie odpowiedzialności.

PRAKTYCZNE UMIEJETNOŚCI ZAWODOWE

 W trakcie nauki nauczysz się:

  • wytwarzania produktów spożywczych,
  • wykonywania i dekoracji wyrobów cukierniczych,
  • organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
  • nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
  • kontrolowania jakości żywności na każdym etapie jej produkcji,
  • opracowywania receptur żywnościowych,
  • nowoczesnych i tradycyjnych technik i technologii produkcji żywności,
  • prowadzenia badań i prób przy wdrażaniu nowych artykułów spożywczych,
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych,
  • organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
  • języka obcego zawodowego.

ŚCIEŻKA KARIERY  I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA

 

  • tytuł technika technologii żywności,
  • świadectwo potwierdzające kwalifikacje:

SPC.01.Produkcja wyrobów cukierniczych,

SPC.07.Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych,

  • EUROPASS - suplement w języku angielskim zawierający opis kompetencji zawodowychułatwiający zdobycie zatrudnienia na europejskim rynku pracy.
  • świadectwo maturalne i możliwość kontynuacji nauki na studiach wyższych.

 

DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE

            Dzięki wsparciu Unii Europejskiej uczniowie mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia  swoich umiejętności uczestnicząc w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.

STANOWISKA PRACY

Absolwent może podejmować pracę  jako technik technologii żywności  w:

  • laboratoriach przemysłu spożywczego (laborant),
  • w zakładach spożywczych i gastronomicznych,
  • na stanowiskach pracy związanych z analizą i produkcją żywności,
  • przedsiębiorstwach zajmującym się przetwórstwem, produkcją lub dystrybucją produktów spożywczych,
  • może prowadzić własną działalność gospodarczą.

MIEJSCE PRACY

  • cukiernie
  • przedsiębiorstwa przetwórstwa spożywczego różnych branż np. mięsnej, piekarskiej, mleczarskiej,
  • instytucje zajmujące się badaniem i oceną żywności i laboratoriach analizy żywności,
  • placówki handlowe prowadzące sprzedaż artykułów spożywczych,
  • firmy zajmujące się przechowaniem i dystrybucją żywności,
  • zakłady żywienia zbiorowego,
  • ośrodki turystyczno-wypoczynkowe,
  • prowadzić własną działalność gospodarczą w branży spożywczej.

STUDIA

     Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego absolwenci mogą kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na dowolnych kierunkach. 

 

 

 

TECHNIK USŁUG KELNERSKICH

SPECJALNOŚĆ: BARMAN/BARISTA

           Technik usług kelnerskich to zawód, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy. Spowodowane jest to rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi oraz organizowaniem przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu.

         Praca technika usług kelnerskich polega na profesjonalnej obsłudze konsumentów. Są odpowiedzialni za odpowiednie przyjęcie gości, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym, są „żywą reklamą” zakładu gastronomicznego. Zakres obejmuje m.in. powitanie gości, pomoc w wyborze stolika, przedstawienie menu i udzielenie stosownych informacji odnośnie potraw i napojów będących w karcie, przyjęcie zamówienia i jego realizację zgodnie ze standardami obsługi konsumenta.

      Do jego zadań należy również przygotowanie potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego. W swojej pracy stosuje różne metody obsługi np. serwis angielski, francuski, niemiecki, rosyjski. Jego profesjonalizm, przyjazne nastawienie do ludzi, życzliwość i wyrozumiałość przyczyniają się do częstego korzystania gości z usług gastronomicznych. Absolwenci mogą dodatkowo zdobyć zawód baristy, barmana lub someliera, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach.

OKRES NAUKI: 5 lat

PREDYSPOZYCJE  ZAWODOWE

Technik usług kelnerskich powinny wybrać osoby, które:

  • interesują się nowoczesnymi trendami w gastronomii,
  • mają wyobraźnię oraz zmysł estetyczny,
  • są kreatywne i operatywne w działaniu,
  • mają miłą aparycję oraz wysoką kulturę osobistą,
  •  są uprzejmi i cierpliwi,
  • łatwo nawiązują kontakt z ludźmi,
  • lubią pracować w zespole,
  • są zainteresowane pracą w zakładach gastronomicznych w Polsce i za granicą,
  • chcą awansować i  rozwijać się,
  • mają poczucie odpowiedzialności,
  • posługują się językami obcymi.

PRAKTYCZNE UMIEJETNOŚCI ZAWODOWE

 W trakcie nauki nauczysz się:

  • sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego,
  • wykonywania czynności związanych obsługiwaniem gości,
  • rozliczania usług kelnerskich i gastronomicznych,
  • planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych,
  • planowania i nadzorowania pracy kelnera,
  • przygotowywania sal okolicznościowych i konferencyjnych do obsługi gości,
  • planowania i sporządzania karty menu,
  • rezerwacji usług gastronomicznych,
  • udzielania informacji gastronomicznej,
  • stosowania technik nakrywania stołu,
  • rozliczania usług gastronomicznych i kelnerskich,
  • promocji oraz sprzedaży usług,
  • obsługi konsumenta,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

 

ŚCIEŻKA KARIERY  I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA

 

  • tytuł technika usług kelnerskich,
  • świadectwo potwierdzające kwalifikacje:

HGT.01.Wykonywanie usług kelnerskich,

HGT.11.Organizacja usług gastronomicznych,

  • świadectwo egzaminu maturalnego i po jego zdaniu kontynuowanie nauki na studiach wyższych. 

DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE

     Szkoła realizuje liczne projekty realizowane z funduszy europejskich. Nasi uczniowie mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia  swoich umiejętności uczestnicząc w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.

STANOWISKA PRACY

Absolwent może podejmować pracę  jako:

  • kelner,
  • szef obsługi kelnerskiej,
  • barman,
  • organizator usług cateringowych,
  • koordynator ślubny,
  • manager zakładu gastronomicznego,
  • organizator imprez okolicznościowych.

MIEJSCE PRACY

  • restauracje, kawiarnie, pensjonaty i domy wczasowe,
  •  zakłady gastronomiczne,
  • centra biznesowe,
  • domy weselne,
  • może prowadzić własną działalność gospodarczą na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców.

STUDIA

   Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego absolwenci mogą kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na dowolnych kierunkach.

 

Opracowanie: Anna Antoniak

 

  • Marek Józefowicz (dyrektor
    Wychowanie fizyczne

 

  • Barbara Sawicka (wicedyrektor - CKZ)
    pracownia technologii gastronomicznej
      
  • Błażej Siwiec (wicedyrektor)
    Wychowanie fizyczne
      
  • Agnieszka Świercz (wicedyrektor)
    pracownia technologii gastronomicznej

 

  • Agnieszka Januszkiewicz (kierownik warsztatu szkolnego - CKZ)
    pracownia technologii gastronomicznej

 

  • Beata Adamczyk
    Zajęcia rewalidacyjne

 

  • Anna Antoniak
    bezpieczeństwo i higiena pracy
    bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii
    bezpieczeństwo żywności
    technika i bezpieczeństwo w gastronomii
    wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych
    wyposażenie zakładów gastronomicznych

 

  • Maria Bazylewicz-Radio
    obsługa kelnerska
    planowanie usług gastronomicznych
    podstawy gastronomii
    podstawy miksologii
    pracownia rozliczania usług gastronomicznych
    rozliczanie usług gastronomicznych
    technologia gastronomiczna
    technologia żywienia

 

  • Elżbieta Borawska
    Geografia
    Geografia rozszerzona

 

  • Maria Brańska
    Religia

 

  • Wojciech Brański
    Edukacja dla bezpieczeństwa
    Historia
    Historia i teraźniejszość

 

  • Irena Charytoniuk
    Chemia
    Chemia rozszerzona
    Fizyka 

 

  • Anna Choruży
    Religia

 

  • Katarzyna Chyża
    Wychowanie fizyczne

 

  • Małgorzata  Daniłowicz
    pracownia technologii gastronomicznej
    Praktyka z zajęć zawodowych praktycznych

 

  • Zbigniew Duczkowski
    planowanie żywienia człowieka i produkcji gastronomicznej
    podstawy gastronomii
    pracownia planowania żywienia i organizacji gastronomii
    technologia gastronomiczna
    technologie produkcji cukierniczej
    usługi gastronomiczne i cateringowe

 

  • Bożena  Dziarnowska
    pracownia cukiernicza
    pracownia technologii gastronomicznej
    pracownia usług gastronomicznych
    Praktyka z zajęć zawodowych praktycznych
    praktyka zawodowa w CKZ

 

  • Helena Fiedorowicz-Chodnicka
    planowanie żywienia człowieka i produkcji gastronomicznej
    podstawy gastronomii
    pracownia planowania żywienia i organizacji gastronomii
    technologia gastronomiczna
    technologia żywienia
    zasady żywienia człowieka

 

  • Magdalena  Gierasimczuk
    Matematyka
    Matematyka rozszerzona

 

  • Patrycja Gołaszewska
    Plastyka

 

  • Joanna Gudowska
    nadzorowanie i kontrolowanie procesów produkcji wyrobów spożywczych
    organizacja procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym
    pracownia usług i obsługi konsumenta
    technologia gastronomiczna
    technologie produkcji cukierniczej
    usługi gastronomiczne i cateringowe
    Zajęcia z wychowawcą
    zasady żywienia człowieka

 

  • Barbara Hryniewicz
    Język polski

 

  • Andrzej Iwaniuk
    Informatyka
    Matematyka

 

  • Radosław Jasiński
    Język polski

 

  • Adam Kaczanowski
    Język niemiecki
    j.niem/j.ros

 

  • Renata Karecka-Sebastianiuk
    pracownia cukiernicza
    Praktyka z zajęć zawodowych praktycznych

 

  • Paweł Karetko
    pracownia obsługi kelnerskiej
    pracownia technologii gastronomicznej
    pracownia usług gastronomicznych
    Praktyka z zajęć zawodowych praktycznych
    praktyka zawodowa w CKZ

 

  • Danuta Korolczuk
    analiza żywności
    nadzorowanie i kontrolowanie procesów produkcji wyrobów spożywczych
    organizacja procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym
    pracownia technologii gastronomicznej
    technologie produkcji cukierniczej

 

  • Izabela Kowalska-Dolatowska
    Język angielski
    Język angielski rozszerzony
    język angielski w gastronomii
    Język angielski zawodowy

 

  • Małgorzata Kryszeń
    pracownia cukiernicza
    pracownia obsługi kelnerskiej
    pracownia usług gastronomicznych
    pracownia usług i obsługi konsumenta
    praktyka zawodowa w CKZ

 

  • Monika Krzyżaniak
    Język angielski
    Język angielski rozszerzony
    język angielski w gastronomii

 

  • Izabela Kuczyńska
    Geografia

 

  • Maciej Kułak
    Obowiązki bibliotekarza

 

  • Joanna Kurszel
    Obowiązki bibliotekarza

 

  • Ewa Kwaśniewska
    planowanie żywienia człowieka i produkcji gastronomicznej
    planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej
    pracownia planowania żywienia
    pracownia planowania żywienia i organizacji gastronomii
    pracownia technologii gastronomicznej
    technologie produkcji cukierniczej

 

  • Wioletta Leżanka
    planowanie żywienia człowieka i produkcji gastronomicznej
    podstawy przemysłu spożywczego
    pracownia cukiernicza
    pracownia planowania żywienia i organizacji gastronomii
    pracownia technologii gastronomicznej
    technologia gastronomiczna
    wyposażenie zakładów gastronomicznych
    zasady żywienia człowieka

 

  • Marta Łątkowska
    analiza żywności
    nadzorowanie i kontrolowanie procesów produkcji wyrobów spożywczych
    planowanie żywienia człowieka i produkcji gastronomicznej
    pracownia planowania żywienia i organizacji gastronomii
    technologia gastronomiczna
    technologie produkcji cukierniczej
    zasady żywienia człowieka

 

  • Joanna Łotko
    Biologia
    Biologia rozszerzona

 

  • Danuta Michalczuk
    Informatyka
    j.niem/j.ros

 

  • Anna Modzelewska
    pracownia technologii gastronomicznej
    Praktyka zawodowa w CKZ

 

  • Alicja Nelke
    Język angielski
    Język angielski rozszerzony
    Język angielski zawodowy
    Język angielski zawodowy w gastronomii
     

 

  • Krystyna Niemołocznow
    analiza żywności
    organizacja procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym
    planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej
    pracownia planowania żywienia
    technologia gastronomiczna
    technologia żywienia
    Zajęcia z wychowawcą
    założenie i prowadzenie firmy
    zarządzanie obiektami i usługami gastronomicznymi
    zasady żywienia człowieka

 

  • Zofia Niewińska
    pracownia cukiernicza
    pracownia technologii gastronomicznej
    praktyka zawodowa w CKZ

 

  • Monika Nizik
    j.niem/j.ros

 

  • Andrzej Nocny
    Wychowanie fizyczne

 

  • Arkadiusz Noskowicz
    Informatyka
    Wiedza o społeczeństwie

 

  • Agnieszka Okuniewska
    Obowiązki pedagoga
    zajęcia z zakresu pomocy psychpologiczno-pedagogicznej

 

  • Ewa Olendzka
    Podstawy przedsiębiorczości
    usługi gastronomiczne
    założenie i prowadzenie firmy
    zarządzanie obiektami i usługami gastronomicznymi

 

  • Marta Orzechowska
    Fizyka 

 

  • Daniela Perkowska
    Język polski

 

  • Jan Perkowski
    Język polski
    Obowiązki psychologa
    Zajęcia z wychowawcą
    zajęcia z zakresu pomocy psychpologiczno-pedagogicznej

 

  • Urszula Giedrojć
    Język polski

 

  • Krzysztof Piskorz
    Wychowanie fizyczne

 

  • Anna Pruszyńska-Walczuk
    Historia
    Historia i społeczeństwo
    Wiedza o społeczeństwie

 

  • Agnieszka Rybak
    planowanie żywienia człowieka i produkcji gastronomicznej
    planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej
    podstawy gastronomii
    podstawy przemysłu spożywczego
    pracownia planowania żywienia
    pracownia planowania żywienia i organizacji gastronomii
    technologia gastronomiczna
    technologie produkcji cukierniczej
    wyposażenie zakładów cukierniczych
    zasady żywienia człowieka

 

  • Irena Sakowicz
    pracownia technologii gastronomicznej
    Praktyka z zajęć zawodowych praktycznych

 

  • Anna Samborska
    pracownia obsługi kelnerskiej
    pracownia technologii gastronomicznej
    praktyka zawodowa w CKZ

 

  • Agnieszka Szumińska
    Matematyka

 

  • Joanna Szydłowska
    Religia
    Zajęcia rewalidacyjne

 

  • Joanna Średzińska
    Język angielski
    Język angielski rozszerzony
    język angielski w gastronomii
    Język angielski zawodowy w gastronomii

 

  • Izabela Tarasiuk
    Matematyka
    Matematyka rozszerzona

 

  • Izabela Toruńska
    Język angielski
    Język angielski rozszerzony
    język angielski w gastronomii
    Język angielski zawodowy
    Język angielski zawodowy w cukiernictwie

 

  • Edyta Turel
    Biologia
    Wychowanie do życia w rodzinie
    Zajęcia rewalidacyjne

 

  • Elżbieta Wasiluk
    Język angielski
    Język angielski rozszerzony
    język angielski w gastronomii
    Język angielski zawodowy w cukiernictwie

 

  • Sylwester Właszczuk
    Wychowanie fizyczne

 

  • Joanna Włostowska
    Obowiązki pedagoga
    zajęcia z zakresu pomocy psychpologiczno-pedagogicznej
    Obowiązki pedagoga specjalnego

 

  • Barbara Wysocka
    bezpieczeństwo i higiena pracy
    bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii
    podstawy gastronomii
    technologia gastronomiczna
    wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych
    wyposażenie zakładów cukierniczych
    założenie i prowadzenie firmy
    zasady żywienia człowieka

 

  • Grażyna Zawadzka
    obsługa kelnerska
    podstawy gastronomii
    podstawy miksologii
    pracownia usług i obsługi konsumenta
    technologia gastronomiczna
    usługi gastronomiczne
    usługi gastronomiczne i cateringowe

 

  • Wiesław Zujko
    Wychowanie fizyczne

 

  • Anna Żmieńko
    pracownia cukiernicza
    Praktyka zawodowa w CKZ

 

  • Marek Żuk
    higiena i mikrobiologia żywności
    podstawy przemysłu spożywczego
    pracownia obsługi kelnerskiej
    pracownia usług i obsługi konsumenta
    technologia gastronomiczna
    usługi gastronomiczne i cateringowe
    zasady żywienia człowieka

 

  • Jolanta Żurawska
    pracownia technologii gastronomicznej

Historia
Zespołu Szkół Gastronomicznych
w Białymstoku

 
Foto 01
 

„Zawsze takie Rzeczypospolite będą,
jakie ich młodzieży chowanie”

      Stanisław Staszic (1787r.)

 

ADMINISTRACJA

  1. Robert Awiedikian - główny księgowy
  2. Urszula Wyszkowska - specjalista ds. finansowych
  3. Aneta Zuchwalska - starsza księgowa
  4. Magdalena Stańczyk - referent
  5. Alicja Halicka - starsza księgowa, specjalista ds. pracowniczych
  6. Robert Dworakowski - kierownik gospodarczy, starszy specjalista ds. bhp i p.poż
  7. Julita Komar - obsługa sekretariatu
  8. Karolina Cieciorko - intedent
  9. Dorota Łukowicz - specjalista ds. ekonomicznych
  10. Monika Sadowska - specjalista ds. technologii
  11. Sławomir Szeremeta - starszy informatyk
  12. Marta Waszkiewicz - magazynier

 

Od lat 60 – tych XXw. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku organizowane są turnieje gastronomiczne. Przez lata zmieniała się formuła i nazwa tych konkursów oraz ich zasięg terytorialny. 

Cel ich organizowania pozostawał jednak niezmienny – sprawdzenie w praktyce umiejętności przyszłych kucharzy, ale także kelnerów (ekspozycja stołów bankietowych oraz ustawionych na nich potraw) oraz cukierników (konkursowi gastronomicznemu towarzyszy pokaz ich umiejętności – wykonanie ciast i tortów na zadany temat), które nabywają w trakcie nauki w szkołach zawodowych o profilu gastronomicznym.

Poniżej prezentacja ostatniego konkursu który odbył się w 2019 roku. W roku 2020 konkurs z powodu niezależnego od organizatora nie odbył się.

Slajd1
Slajd1
Slajd2
Slajd2
Slajd3
Slajd3
Slajd4
Slajd4
Slajd5
Slajd5
Slajd6
Slajd6
Slajd7
Slajd7
Slajd8
Slajd8
Slajd9
Slajd9
Slajd10
Slajd10
Slajd11
Slajd11
Slajd12
Slajd12
Slajd13
Slajd13
Slajd14
Slajd14
Slajd15
Slajd15
Slajd16
Slajd16
Slajd17
Slajd17
Slajd18
Slajd18
Slajd19
Slajd19
Slajd20
Slajd20
Slajd21
Slajd21
Slajd22
Slajd22
Slajd23
Slajd23
Slajd24
Slajd24
Slajd25
Slajd25
Slajd26
Slajd26
Slajd27
Slajd27
Slajd28
Slajd28
Slajd29
Slajd29
Slajd30
Slajd30
Slajd31
Slajd31
Slajd32
Slajd32
Slajd33
Slajd33
Slajd34
Slajd34
Slajd35
Slajd35
Slajd36
Slajd36
Slajd37
Slajd37
Slajd38
Slajd38
Slajd39
Slajd39
Slajd40
Slajd40
Slajd41
Slajd41
Slajd42
Slajd42
Slajd43
Slajd43
Slajd44
Slajd44
Slajd45
Slajd45
Slajd46
Slajd46
Slajd47
Slajd47
Slajd48
Slajd48
Slajd49
Slajd49
Slajd50
Slajd50
Slajd51
Slajd51
Slajd52
Slajd52
Slajd53
Slajd53
Slajd54
Slajd54
Slajd55
Slajd55
Slajd56
Slajd56
Slajd57
Slajd57
Slajd58
Slajd58
Slajd59
Slajd59
Slajd60
Slajd60
Slajd61
Slajd61
Slajd62
Slajd62
Slajd63
Slajd63
Slajd64
Slajd64
Slajd65
Slajd65
Slajd66
Slajd66
Slajd67
Slajd67
Slajd68
Slajd68
Slajd69
Slajd69
Slajd70
Slajd70
Slajd71
Slajd71
Slajd72
Slajd72
Slajd73
Slajd73
Slajd74
Slajd74
Slajd75
Slajd75
Slajd76
Slajd76
Slajd77
Slajd77
Slajd78
Slajd78
Slajd79
Slajd79
Slajd80
Slajd80
Slajd81
Slajd81
Slajd82
Slajd82
Slajd83
Slajd83
Slajd84
Slajd84
Slajd85
Slajd85
Slajd86
Slajd86
Slajd87
Slajd87
Slajd88
Slajd88
Slajd89
Slajd89
Slajd90
Slajd90
Slajd91
Slajd91
Slajd92
Slajd92
Slajd93
Slajd93
Slajd94
Slajd94
Slajd95
Slajd95
Slajd96
Slajd96
Slajd97
Slajd97
Slajd98
Slajd98
Slajd99
Slajd99
Slajd100
Slajd100
Slajd101
Slajd101
Slajd102
Slajd102
Slajd103
Slajd103
Slajd104
Slajd104
Slajd105
Slajd105
Slajd106
Slajd106
Slajd107
Slajd107
Slajd108
Slajd108