BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA NR 4
KELNER
Kelner to idealny zawód dla osób, które cenią różnorodność i wyzwania. Lubią pracę z ludźmi, są otwarci, komunikatywni i wykazują się wysoką kulturą osobistą. Chcą poznawać kulturę i zwyczaje różnych narodów, pogłębiać umiejętności językowe. Fachowa obsługa ma ogromny wpływ na renomę zakładu gastronomicznego, dlatego też właściciele restauracji wciąż poszukują profesjonalnych kelnerów. Mogą oni dodatkowo zdobywać specjalizację baristy, barmana lub sommeliera, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach.
Praca kelnera polega na profesjonalnej obsłudze konsumentów. Są oni odpowiedzialni za odpowiednie przyjęcie gości, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym. Do jego głównych zadań należy przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi gości, obsługiwanie gości z wykorzystaniem różnych technik obsługi, a także serwowanie potraw i napojów w zakładach gastronomicznych na przyjęciach okolicznościowych.
Innymi ważnymi zadaniami są: doradzanie konsumentowi i udzielanie informacji na temat podawanych potraw i napojów, posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami wykorzystywanymi do obsługi; nakrywanie i sprzątanie stołów w zależności od rodzaju imprezy (także w obecności gości). Ostatnim, również istotnym, zadaniem jest inkasowanie należności oraz dokonywanie rozliczeń gotówkowych i bezgotówkowych.
Profesjonalizm kelnera oraz przyjazne nastawienie do ludzi i wyrozumiałość przyczyniają się do częstego korzystania gości z usług gastronomicznych.
OKRES NAUKI: 3 lata
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Zawód kelner powinny wybrać osoby, które:
- interesują się nowoczesnymi trendami w gastronomii,
- mają wyobraźnię oraz zmysł estetyczny,
- są kreatywne i operatywne w działaniu,
- mają miłą aparycję oraz wysoką kulturę osobistą,
- są uprzejmi i cierpliwi,
- łatwo nawiązują kontakt z ludźmi,
- lubią pracować w zespole,
- są zainteresowane pracą w zakładach gastronomicznych w Polsce i za granicą,
- chcą awansować i rozwijać się,
- mają poczucie odpowiedzialności,
- posługują się językami obcymi.
PRAKTYCZNE UMIEJETNOŚCI ZAWODOWE
W trakcie nauki nauczysz się:
- sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego,
- wykonywania czynności związanych obsługiwaniem gości,
- rozliczania usług kelnerskich i gastronomicznych,
- planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych,
- planowania i nadzorowania pracy kelnera,
- przygotowywania sal okolicznościowych i konferencyjnych do obsługi gości,
- planowania i sporządzania karty menu,
- rezerwacji usług gastronomicznych,
- udzielania informacji gastronomicznej,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- rozliczania usług gastronomicznych i kelnerskich,
- promocji oraz sprzedaży usług,
- obsługi konsumenta,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
ŚCIEŻKA KARIERY I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA
- tytuł kelnera,
- świadectwo potwierdzające kwalifikację:
HGT.01.Wykonywanie usług kelnerskich,
- Absolwenci Branżowej Szkoły I Stopnia po potwierdzeniu kwalifikacji 01.Wykonywanie usług kelnerskich, mogą kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia.
DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE
Szkoła realizuje liczne projekty z funduszy europejskich. Nasi uczniowie mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia swoich umiejętności uczestnicząc w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, w kraju i za granicą.
STANOWISKA PRACY
Absolwent może podejmować pracę jako:
- kelner,
- szef obsługi kelnerskiej,
- barman,
- organizator usług cateringowych,
- koordynator ślubny,
- manager zakładu gastronomicznego,
- organizator imprez okolicznościowych.
MIEJSCE PRACY
- restauracje, kawiarnie, pensjonaty i domy wczasowe,
- zakłady gastronomiczne,
- centra biznesowe,
- domy weselne,
- własna działalność gospodarcza na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców.
CUKIERNIK
Cukiernik to osoba obdarzona kulinarną pasją, zmysłem smaku i bogatą wyobraźnią. Trudno o lepsze uwieńczenie ważnych uroczystości niż misternie zdobiony tort czy kolorowe muffiny. Jeśli posiadasz zamiłowanie do wypieków i chciałbyś wykonywać jeden z najsłodszych zawodów świata, to zawód właśnie dla ciebie.
Praca cukiernika to przede wszystkim wytwarzanie wszelkiego rodzaju smakołyków – ciast, ciasteczek, czekolad, a także finezyjnie dekorowanych tortów i innych deserów, które powinny nie tylko rozpieszczać podniebienia klientów, ale również zachwycać ich swoim wyglądem. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzeniem miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.
Cukiernik dba o należyte przechowywanie produktów spożywczych, zna dokładne proporcje tworzenia wyrobów cukierniczych oraz różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły. Jest to zawód dla ludzi z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów. Zawód cukiernika może okazać się dobrym wyborem również z tego względu, że daje wiele potencjalnych możliwości zatrudnienia.
OKRES NAUKI: 3 lata
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Zawód cukiernik powinny wybrać osoby, które:
- interesują się nowoczesnymi trendami w cukiernictwie,
- mają wyobraźnię, zmysł estetyczny i smakowy,
- posiadają zdolności manualne,
- są kreatywne i operatywne w działaniu,
- lubią pracować w zespole,
- są dokładne i cierpliwe,
- zainteresowane są pracą w zakładach cukierniczych i spożywczych w Polsce i za granicą,
- chcą awansować i rozwijać się,
- mają poczucie odpowiedzialności.
PRAKTYCZNE UMIEJETNOŚCI ZAWODOWE
W trakcie nauki nauczysz się:
- stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
- magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
- sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
- wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych,
- stosowania receptur cukierniczych,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- współpracy w zespole,
- komunikacji interpersonalnej,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
ŚCIEŻKA KARIERY I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA
- tytuł cukiernika,
- świadectwo potwierdzające kwalifikację:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych,
- Absolwenci Branżowej Szkoły I Stopnia po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych mogą kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, w celu uzyskania dyplomu technika technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.
DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE
Szkoła realizuje liczne projekty realizowane z funduszy europejskich. Uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności dzięki uczestnictwu w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.
STANOWISKA PRACY
Absolwent może podejmować pracę jako:
- cukiernik,
- pracownik branży spożywczej.
MIEJSCE PRACY
- zakłady przetwórstwa spożywczego, produkujące wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
- ciastkarnie,
- cukiernie,
- restauracje,
- hotele,
- manufaktury słodyczy, gdzie odbywają się widowiskowe pokazy, podczas których na oczach klientów wytwarzane są kolorowe cukierki, lizaki itp.
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej.
KUCHARZ
Kucharz jest to zawód dla osób z powołaniem, trudno bowiem osiągnąć dobre rezultaty nie posiadając talentu kulinarnego i nie podchodząc do tego zajęcia z prawdziwą pasją. Od kandydata oczekuje się bogatej wyobraźni i pomysłowości. Odnosi się to zarówno do umiejętności wymyślania i tworzenia nowych potraw, ich modyfikowania, jak również nowatorskiego dekorowania. Wizualna strona potrawy niejednokrotnie ma ogromny wpływ na jej ocenę, a serwowane potrawy będą wyglądać jak dzieła sztuki.
Niezwykle ważna dla zawodu kucharza jest dobra organizacja pracy, wrażliwość smakowa, wyobraźnia oraz zmysł artystyczno - estetyczny. Dzięki tym cechom każda stworzona potrawa, deser czy napój staje się dziełem sztuki zarówno dla oczu jak i dla podniebienia. Zadania zawodowe kucharza - to wszystkie czynności związane z przygotowywaniem potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach, zajmujących się sporządzaniem oraz produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.
Kucharz zajmuje się również przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata lub regionu oraz dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków. Do zadań kucharza należy również podawanie dań w najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie. W gestii kucharza znajduje się także układanie menu oraz zarządzanie wydatkami na produkty spożywcze.
Wiedza zdobyta w szkole jest istotna, ale najważniejsze są umiejętności praktyczne nabywane na zajęciach w Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 3 Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.
OKRES NAUKI: 3 lata
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Zawód kucharz powinny wybrać osoby, które:
- interesują się nowoczesnymi trendami w gastronomii,
- mają wyobraźnię, zmysł estetyczny i smakowy,
- są kreatywne i operatywne w działaniu,
- lubią pracować w zespole,
- są zainteresowane pracą w zakładach gastronomicznych w Polsce i za granicą,
- chcą awansować i rozwijać się,
- mają poczucie odpowiedzialności.
PRAKTYCZNE UMIEJETNOŚCI ZAWODOWE
W trakcie nauki nauczysz się:
- oceniać jakość produktów,
- przechowywać żywność,
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
- obsługi sprzętu gastronomicznego,
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
- wydawania dań,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
ŚCIEŻKA KARIERY I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA
- tytuł kucharza,
- świadectwo potwierdzające kwalifikację:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,
- Absolwenci Branżowej Szkoły I Stopnia po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań, mogą kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, w celu uzyskania dyplomu technika żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE
Szkoła realizuje liczne projekty realizowane z funduszy europejskich. Uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności dzięki uczestnictwu w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.
STANOWISKA PRACY
Absolwent może podejmować pracę jako:
- kucharz,
- szef kuchni (w wyniku zdobytego doświadczenia),
- pracownik w branży gastronomicznej.
MIEJSCE PRACY
- restauracje,
- hotele,
- zakłady gastronomiczne,
- stołówki,
- ośrodki wypoczynkowe,
- działalność cateringowa i obsługiwać prywatne imprezy,
- prowadzić własną działalność gospodarczą na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców.
Opracowała: Anna Antoniak