Kucharz jest to zawód dla osób z powołaniem, trudno bowiem osiągnąć dobre rezultaty nie posiadając talentu kulinarnego i nie podchodząc do tego zajęcia z prawdziwą pasją. Od kandydata oczekuje się bogatej wyobraźni i pomysłowości. Odnosi się to zarówno do umiejętności wymyślania i tworzenia nowych potraw, ich modyfikowania, jak również nowatorskiego dekorowania. Wizualna strona potrawy niejednokrotnie ma ogromny wpływ na jej ocenę, a serwowane potrawy będą wyglądać jak dzieła sztuki.
Niezwykle ważna dla zawodu kucharza jest dobra organizacja pracy, wrażliwość smakowa, wyobraźnia oraz zmysł artystyczno - estetyczny. Dzięki tym cechom każda stworzona potrawa, deser czy napój staje się dziełem sztuki zarówno dla oczu jak i dla podniebienia. Zadania zawodowe kucharza - to wszystkie czynności związane z przygotowywaniem potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach, zajmujących się sporządzaniem oraz produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.
Kucharz zajmuje się również przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata lub regionu oraz dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków. Do zadań kucharza należy również podawanie dań w najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie. W gestii kucharza znajduje się także układanie menu oraz zarządzanie wydatkami na produkty spożywcze.
Wiedza zdobyta w szkole jest istotna, ale najważniejsze są umiejętności praktyczne nabywane na zajęciach w Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 3 Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.
OKRES NAUKI: 3 lata
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Zawód kucharz powinny wybrać osoby, które:
- interesują się nowoczesnymi trendami w gastronomii,
- mają wyobraźnię, zmysł estetyczny i smakowy,
- są kreatywne i operatywne w działaniu,
- lubią pracować w zespole,
- są zainteresowane pracą w zakładach gastronomicznych w Polsce i za granicą,
- chcą awansować i rozwijać się,
- mają poczucie odpowiedzialności.
PRAKTYCZNE UMIEJETNOŚCI ZAWODOWE
W trakcie nauki nauczysz się:
- oceniać jakość produktów,
- przechowywać żywność,
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
- obsługi sprzętu gastronomicznego,
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
- wydawania dań,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
ŚCIEŻKA KARIERY I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA
- tytuł kucharza,
- świadectwo potwierdzające kwalifikację:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,
- Absolwenci Branżowej Szkoły I Stopnia po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań, mogą kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, w celu uzyskania dyplomu technika żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu kwalifikacji 12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE
Szkoła realizuje liczne projekty realizowane z funduszy europejskich. Uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności dzięki uczestnictwu w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.
STANOWISKA PRACY
Absolwent może podejmować pracę jako:
- kucharz,
- szef kuchni (w wyniku zdobytego doświadczenia),
- pracownik w branży gastronomicznej.
MIEJSCE PRACY
- restauracje,
- hotele,
- zakłady gastronomiczne,
- stołówki,
- ośrodki wypoczynkowe,
- działalność cateringowa i obsługiwać prywatne imprezy,
- prowadzić własną działalność gospodarczą na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców.