W ramach obchodów ErasmusDays nasza szkoła stała się miejscem pełnym aromatów, smaków i inspirujących spotkań. Gościliśmy nauczycieli z zaprzyjaźnionej szkoły VESK.lt z Litwy, którzy mieli okazję poznać polskie smaki, nasze tradycje kulinarne oraz atmosferę Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.

Wspólne gotowanie stało się nie tylko lekcją kuchni, ale przede wszystkim spotkaniem kultur i wymianą doświadczeń. Podczas warsztatów kulinarnych, prowadzonych przez nauczycieli Mariusza Olszańskiego, Marka Żuka i Milenę Adasiewicz, uczestnicy przygotowali wyjątkowe potrawy, takie jak:

-krem z buraków,

-dorsz zapiekany z pesto,

-ciasto marchewkowe ze śliwkami,

-zielony koktajl,

-stek z kalafiora,kuskus z warzywami i marynowaną dynię,sałatka z serem korycińskim,

-tradycyjna szarlotka.


Zwieńczeniem kulinarnego dnia był pokaz sushi, który wzbudził ogromne zainteresowanie i zachwyt uczestników.

Po zakończeniu warsztatów goście z Litwy zwiedzili szkołę, poznając jej codzienne życie, uczniów i nauczycieli. Był to czas pełen rozmów, uśmiechu i inspiracji.

To wydarzenie pokazało, że program Erasmus+ to nie tylko możliwość rozwoju zawodowego, lecz także most łączący ludzi, pasje i kultury. Dziękujemy wszystkim za zaangażowanie, współpracę i wspaniałą atmosferę.

IMG 20251015 WA0001

IMG 20251015 WA0005

IMG 20251015 WA0007

IMG 20251016 WA0043

IMG 20251016 WA0046

IMG 20251016 WA0048

IMG 20251016 WA0049

IMG 20251015 172650 857

IMG 20251015 172650 882 1

IMG 20251016 WA0048

IMG 20251015 172650 925