07.02.2023 r. nauczycielki Joanna Gudowska i Marta Łątkowska wzięły udział w szkoleniu branżowym na terenie dwóch piekarni Powszechnej Spółdzielni Spożywców „Społem” w Białymstoku:

  • Piekarni nr 2 ul. Pogodna 6
  • Piekarni nr 5 ul. Marczukowska 12

Szkolenie obejmowało:

- zapoznanie z operacjami i procesami technologicznymi oraz sprzętem i urządzeniami stosowanymi w zakładzie,

- zapoznanie z dokumentacją prowadzoną przez dział kontroli jakości między innymi dokumentację związaną z systemem HACCP,

- zapoznanie z laboratorium funkcjonującym w zakładzie, badaniami fizykochemicznymi, którym poddawane są surowce, półprodukty i gotowe wyroby.

Dzięki uprzejmości Zarządu i pracowników piekarni mogłyśmy zapoznać się z procesem produkcyjnym począwszy od pobrania surowców, wytwarzanie półproduktów, formowanie kęsów ciasta, ich rozrost oraz wypiek, chłodzenie, pakowanie i ekspedycję.

Korzenie spółdzielni sięgają 1897 roku, kiedy odbyło się pierwsze zebranie założycielskie Stowarzyszenia Spożywców w Białymstoku. Obecnie firma zatrudnia ponad 1700 pracowników i prowadzi działalność produkcyjną oraz handlową. W piekarniach PSS „Społem” Białystok zużywane jest około 20 t mąki na dobę w celu wytworzenia pieczywa w ponad 60 asortymentach, co sprawia, że PSS „Społem” jest największym producentem pieczywa w regionie.

Bardzo dziękujemy wszystkim osobom zaangażowanym w organizację i przebieg szkolenia za okazaną życzliwość i dużą dawkę fachowej wiedzy.

chleb