W ramach realizacji Zadania 1 przeprowadzono indywidualne konsultacje i profilowanie ucznia w ramach projektu „Gastrotechnicy” realizowane przez Perfect Project Sp. z o.o., Miasto Białystok oraz Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku w ramach Zadania 1 Diagnostyka i przygotowanie uczniów ZSG w Białymstoku do staży uczniowskich i zajęć specjalistycznych u przedsiębiorców w ramach Priorytetu VIII Fundusze na rzecz edukacji i włączenia społecznego, Działanie 8.1 Rozwój edukacji i kształcenia Programu Fundusze Europejskie dla Podlaskiego na lata 2021-2027 Europejski Fundusz Społeczny PLUS.
W terminach: 21maja 2025r do 6 czerwca 2025r.. eksperci przeprowadzili konsultacje i profilowanie 49 uczniów z ZSG w Białymstoku (30K+ 19M) w kierunku: staży uczniowskich i kursów specjalistycznych uczniów u przedsiębiorców.