Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z kolejnymi ciekawymi rodzajami dyń w jesiennej oprawie. Do zamieszczonej wcześniej prezentacji Martyny Nowickiej dołączamy pracę autorstwa Aleksandry Pogorzelskiej z 3TFP. Jednocześnie dziękujemy Dziewczynom za ogrom pracy i zaangażowania!

Będąc uczniem szkoły gastronomicznej, warto również docenić właściwości pestek z dyni oraz oleju z pestek dyni. Informacje na ten temat znajdziecie np. pod adresem Olej z pestek dyni: właściwości, zastosowanie i dawkowanie | Oliwka24.pl.

                                                   

Mamy nadzieję, że prezentacje Oli i Martyny zachęcą Was do dyniowych eksperymentów
w kuchni. Jeśli macie ochotę podzielić się zdjęciami swoich dyniowych dań czy słodkości, zgłoście się do pani profesor Ewy Olendzkiej. Z przyjemnością zamieścimy Wasze zdjęcia na stronie ZSG.

A oto dyniowy wypiek pani profesor Ewy Olendzkiej i internetowy przepis, którym się inspirowała: https://malacukierenka.pl/dyniowe-ciasto-z-imbirem-i-polewa-z-bialej-czekolady.html

dynia