Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Konkurs Gastronomiczny
Wyszukiwarka
Reklama
Kurs gastronomiczny "Kuchnia nowoczesna" Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Wtorek, 14 Maj 2019 14:27

W kwietniu 2019 roku nauczyciele z naszej szkoły wzięli udział w kursie gastronomicznym pt. "Kuchnia nowoczesna", który odbył się w ATUTACH  STUDIUM  KULINARNYM w Białymstoku przy ulicy Piotrkowskiej.

Warsztaty kulinarne dotyczyły:

ryb oraz owoców morza

Swoją wiedzą i umiejętnościami praktycznymi na ten temat dzielił się z nami nasz absolwent Bartek Łukaszewicz, obecnie szef kuchni w Tawernie Fisza w Augustowie.

FOTOGALERIA

 ATUTY

 

Bartek Łukaszewicz na chwilę przed warsztatami





Stanowiska do pracy przygotowane



Produkty również





Dzisiejsze menu to..



Owoce morza



Pracownicy Atutów. Michał i Monika



Czas zabrać się za gotowanie



Atutowy, integracyjny stół czeka na potrawy z owoców morza



 

 

Makaron smażony z kalmarami z woka 

Przygotowujemy kalmary





















Bartek Łukaszewicz ze swoim nauczycielem technologii gastronomicznej z Panem Markiem Żukiem



 

Sałatka cezar z grillowaną ośmiornicą z papryką wędzoną





















 

Przegrzebki z palonym masłem i kalafiorem

























 

Krewetki w cieście piwnym z majonezem wasabi 























 

Mule w białym winie i sosie pomidorowo paprykowym z ziołami 







 

Krewetki w cydrze z chorizo i rukolą 



















 

Dziękujemy Bartkowi za dzisiejsze menu


 

 

wołowina, trudne mięsa i podroby

Pan Kuba Steuermark, kucharz występujący często w telewizji śniadaniowej, zachęcał nas do polubienia podrobów, które w jego wykonaniu były bardzo smaczne.

 
Zieloną herbatą rozpoczynamy warsztaty kulinarne z Panem Kubą Steuermarkiem


Wołowina w roli głównej


Boeuf Stroganoff, stek i inne przysmaki
















Wołowina Tataki na sałatce z ogórka










Stek z sosem pieprzowym na koniaku z grillowanymi grzybami, pomidorami i krążkami cebuli oraz pieczonymi bat






Klasyczne carpaccio z oliwą i parmezanem


Sałatka z Breasolą, burakiem, rukolą i serem pecorino z balsamico












Ktoś musi posprzątać


 

 Trudne mięsa i podroby - Gnocchi z wątróbką króliczą, masłem i szałwią

















Krokiety z kaszanki



















Ozory cielęce z sosem kaparowym

Ozór cielęcy jeszcze niewyparzony


Pachnący wywar z ozorami i sercami








topinambur






chipsy z topinamburu






Porchetta z pęczakiem i rukolą













Stek z serca wołowego z czekoladowym sosem cayenne

Mięsień z serca wołowego












Wędzone serca gęsie z chrzanem pigwowym















O obu kucharzach prowadzących nasze warsztaty możecie poczytać na stronie internetowej ATUTÓW http://atuty.co/front-page/#prowadzacy. Znajdziecie tam również krótkie notki biograficzne innych kucharzy goszczących w białostockim studium kulinarnym. Może któryś z nich posłuży Wam za inspirację dla Waszej przyszłej kariery?:)

 

Opracowała:
Ewa Olendzka
zdjęcia:
Michał Szymański
Ewa Olendzka

Zmieniony: Wtorek, 21 Maj 2019 13:10