Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Wyszukiwarka
Sprawozdanie z Turnieju Gastronomicznego "Magiczne Smaki" Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Wtorek, 14 Maj 2019 13:07

Turniej Gastronomiczny 2019

„Magiczne smaki”

 Turniej Gastronomiczny organizowany tradycyjnie w ZSG Białystok, w tym roku szkolnym odbył się w dniach 3 i 4 kwietnia 2019r.  Udział wzięło 28 uczniów z:

  • Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem,
  • Zespołu Szkół Technicznych im. gen. Władysława Andersa w Białymstoku
  • Zespołu Szkół Zawodowych Nr 16 w Białegostoku,
  • Zespołu Szkół Zawodowych Nr 5 im. Gen. Ignacego Prądzyńskiego w Białymstoku
  • Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach Zespołu Szkół Rolniczych w Sokółce
  • Zespołu Szkół Nr 4 w Bielsku Podlaskim
  • Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.

Oficjalnego otwarcia turnieju w dniu 3 kwietnia 2019r. dokonał Dyrektor ZSG w Białymstoku Marek Józefowicz. Zasady przeprowadzenia turnieju przedstawiła wicedyrektor ZSG Jolanta Żurawska, która ponadto dokonała prezentacji opiekunów uczniów z poszczególnych szkół. Następnie odbyło się losowanie stanowisk pracy przez uczestników konkursu.

W pierwszym dniu turnieju uczestnicy sporządzali i zabezpieczali półprodukty do wykonania przekąsek zimnych według zaplanowanych przez siebie receptur, wykonywali również elementy dekoracji.

Wykonane przekąski zimne zostały ocenione w drugim dniu turnieju. Dodatkowo na końcową ocenę i miejsce w konkursie miała wpływ nota za wykonanie potrawy gorącej, wspólnej dla wszystkich uczestników.

Uczniowie rywalizowali w trzech zespołach.  Zadaniem wspólnym było sporządzenie – zupy krem z brokułów oraz pielmieni.

Swoje umiejętności zaprezentowali również uczniowie klas cukierniczych  i klasy kelnerskiej.

Jurorzy oceniali uczniów zgodnie z kryteriami dotyczącymi: higieny osobistej i produkcji, organizacji stanowiska pracy, prawidłowości przebiegu procesu technologicznego, oceny organoleptycznej, sposobu podania potrawy wspólnej oraz prezentację, walory smakowe i walory estetyczne zadania indywidualnego.

4 kwietnia ogłoszono wyniki i wręczono nagrody. W uroczystości podsumowania turnieju uczestniczyli przedstawiciele jednostek współpracujących ze szkołą, firm i zakładów pracy, dyrektorzy zaprzyjaźnionych szkół, przedstawiciele Rady Rodziców, nauczyciele, uczniowie i pracownicy ZSG.

W części artystycznej wystąpiły zespoły taneczne „TAKT” i „ TAKCIK” – przygotowane przez Kamilę Baranowską. W części słowno–muzycznej zaprezentowali się uczniowie naszej szkoły  przygotowani przez Panią Jolantę Baranowską.

Ponadto odbył się pokaz kelnerski. Nakrycia stołów zaprezentowali uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku pod kierunkiem Marii Bazylewicz - Radio.

Zestawienie wyników rywalizacji uczniów w pracowni nr 109

  1. Średnicki Adrian, kl.II ZA ZSG Białystok – Mini torciki z buraka. Placki z cukinii z serem i pomidorami.
  2. Wyszkowska Gabriela, II TF ZSG Białystok – Roladki schabowe z pomidorowym Pesto.
    3. Uszyńska Aleksandra, II T Wysokie Mazowieckie – Kurczak na puree z groszku z karmelizowaną marchewką.
  3. Kaszuba Maciej, II TC ZSG Białystok – Leśny tatar z jelenia.

 

Zestawienie wyników rywalizacji uczniów w pracowni nr 110 

  1. Kolczykiewicz Dominik, kl.III TC ZSG Białystok – Antrykot wołowy z sosem z owoców leśnych, chrobotkiem reniferowym, puree i pudrem z pieczarek.
  2. Pezowicz Piotr, kl. III TE ZSG Białystok - Łosoś/ Kai lan/ Galarekta kokosowa / Gastrique mango / Sos ponzu / Dashi
  3. Chomczyk Wojciech, kl. III TF ZSG Białystok – Terrina z kaczki z sosem żurawinowym.
  4. Wendołowicz Angelika, kl. III TD ZSG Białystok – Pasztet z pistacją na musie morelowym

 

Zestawienie wyników rywalizacji uczniów w pracowni nr 112

  1. Białous Sebastian, kl. III TC ZS Nr 16 Białystok – Wiejska kaszanka z piernikową nutą
  2. Wróblewski Patryk, kl.III T ZSZ Wysokie Mazowieckie – Kacze finezje.
  3. Tokaju Jakub, kl. III T Bielsk Podlaski – Babeczki wytrawne z łososiem.
  4. Tyczkowska Emilia, kl. III T ZS CKP Suwałki – Polędwiczka wieprzowa sous – vide w panierce ziołowej z sosem żurawinowym i karmelizowanymi różyczkami z kalafiora i brokułów.

Tradycyjnie, oprócz komisji składających się z nauczycieli, zaproszono specjalistów z branży gastronomicznej. Biorąc pod uwagę własne kryteria wyróżnili najlepsze zakąski.

W tegorocznej edycji Turnieju Gastronomicznego gościliśmy m.in.: z PSS Społem: Krzysztofa Remżę, Monikę Hodujko i Halinę Muszyńską, Carlosa Gonzales Tejerę z firmy Stalgast, Adama Kurzynę oraz Szefa Kuchni Łukasza Rutkowskiego z Hotelu Cristal. Hotel Branicki reprezentowali: Małgorzata Falkowska oraz Szef Kuchni Łukasz Romek. Ponadto obecni byli Jan Dąbrowski oraz Kazimierz Miśko – emerytowani mistrzowie gastronomii.

Wyróżnienia   „Szefów kuchni” 

 

I miejsce 

Kolczykiewicz Dominik, kl.III TC ZSG Białystok – Antrykot wołowy z sosem z owoców leśnych, chrobotkiem reniferowym, puree i pudrem z pieczarek. 

 

II miejsce

Smalak Paulina, kl. III TF – Pasztet z selera.


III  miejsce

Białous Sebastian, kl. III TC ZS Nr 16 Białystok – Wiejska kaszanka z piernikową nutą

 

IV  miejsce  ex aequo zajęli:

Wendołowicz Angelika, kl. III TD ZSG Białystok – Pasztet z pistacją na musie morelowym

Samojluk Hubert, kl. III TC ZSG Białystok – Terrina z buraka.

Sylwisty Hubert, kl.III ZS CKP Suwałki – Łosoś w sianie palony z salsą z pieczonej papryki, ziemią ziołową, puree z selera i coulis malinowym.

 

V  miejsce  ex aequo zajęli:

Kaszuba Maciej, kl.II TC ZSG Białystok – Leśny tatar z jelenia.

Nowik Gabriel, kl. II ZSR Sokółka – Ser koryciński.

Tyczkowska Emilia, kl. III ZS CKR Suwałki - Polędwiczka wieprzowa sous – vide w panierce ziołowej z sosem żurawinowym i karmelizowanymi różyczkami z kalafiora i brokułów.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom i opiekunom osiągniętych wyników.

Dziękujemy sponsorom za ufundowanie nagród, szefom kuchni za udział w pracach komisji konkursowej oraz nauczycielom za opiekę i przygotowanie uczniów. Zapraszamy młodzież do udziału w kolejnych edycjach turnieju.

 

Agnieszka Świercz

 

 



























































































































































 

Zmieniony: Wtorek, 14 Maj 2019 14:08